جراحی شانه و انواع آن و علت ها

قبل از پرداختن به جراحی شانه و انواع جراحی شانه ابتدا شما را با مفصل شانه آشنا می‌کنیم زیرا با شناخت انواع صدمات می‌توانید از میان انواع جراحی شانه، عمل مناسب برای برطرف آسیب این قسمت از بدن را انتخاب کنید.

عکس درد شانه

مفصل شانه و آسیب‌های مربوط به آن

از اتصال بازو به کتف مفصل شانه به وجود می‌آید و استخوان بازو درون یک گوی قرار دارد. نقطه وصل کتف به بازو مانند نعلبکی است توپ ریزی از سراستخوان قسمت بازو را درون خود قرار داده است. شانه حاصل اتصال 4 مفصل بوده و همین اتصال سبب قرارگیری دست در اطراف بدن می‌شود. داشتن این دامنه حرکتی به وسیله تاندون‌ها، کپسول شانه و عضلات امکان‌پذیر است. عصب‌ها، عروق و بافت نرم مفصل شانه که درون دست پخش شده ممکن است صدمه ببیند. این صدمه سبب درد و بی‌قراری بیمار شده و در نتیجه بیمار باید به پزشک مراجعه کند.

عکس جراحی شانه

برخی از آسیب‌های شانه

برخی از آسیب‌های شانه عبارت است از :
رسوب کلسیم درون تاندون شانه:
علت این بیماری هنوز معلوم نیست و به تصور مردم رسوب کلسیم بر اثر مصرف زیاد کلسیم اتفاق می‌افتد. واقعیت این است که این بیماری اصلا در اثر مصرف زیاد کلسیم رخ نمی‌دهد. رسوب کلسیم درون تاندون سبب تغییر تاندون شده و رسوب به وجود می‌آید. با پیشرفت این بیماری، بیمار درد زیادی را در قسمت شانه حس می‌کند و نمی‌تواند این درد را نادیده بگیرید. در مراحل ابتدایی برای درمان این بیماری می‌توان از راه‌های به جزء جراحی استفاده کرد. تزریق دارو و مسکن یک روش رایج است که معمولا توسط پزشک برای درمان این بیماری صورت می‌گیرد.
رسوب کلسیم در شانه
راه‌های جراحی رسوب کلسیم به سه صورت زیر است.
  • تخلیه تاندون صدمه دیده و استخوان اضافی
  • تخلیه با سوزن
  • جراحی باز
دررفتگی شانه:
دررفتگی شانه به طور مکرر از جمله بیماری‌های است که سبب جدا شدن گوی کتف و بازو می‌شود. در این حالت ظاهر شانه فرق کرده و در جلو و پشت شانه یک برآمدگی به وجود می‌آید. تنها راه حل این مشکل جراحی شانه است و اگر جراحی صورت نگیرد این بیماری ادامه‌دار خواهد بود.
در رفتگی شانه
آرتروز شانه:
آرتروز شانه بیشتر در اثر تخریب غضروف میان بالای تیغه و ترقوه به وجود می‌آید. وقتی غضروف گفته شده تخریب شود استخوان‌ها ساییده شده و شاهد به وجود آمدن خارهای استخوانی خواهید بود. این زائده سبب سخت شدن حرکت شانه و روان نبودن آن می‌شود. آرتروز شانه طبق شرایط بیمار درمان می‌شود و دارو، تزریق و فیزیوتراپی از جمله روش‌های کمک‌کننده برای درمان آرتروز شانه است.
آرتروز شانه
عفونت:
عفونت شانه از دیگر بیماری‌های شانه است که برای درمان آن باید عمل جراحی انجام شود. علائم عفونت شانه عبارت است از تب، بی‌اشتهایی، درد، ورم و تهوع. پزشک برای درمان عفونت شانه ابتدا سراغ آنتی‌بیوتیک‌ها می‌رود ولی اگر عفونت شدید باشد پزشک عمل جراحی را پیشنهاد می‌کند. 
عفونت شانه
پارگی تاندون:
تاندون سبب اتصال عضلات شانه به استخوان می‌شود. وقتی پارگی تاندون شانه اتفاق بیفتد بیمار احساس درد می‌کند. حرکت زیاد شانه یا ضربه سبب پارگی تاندون شده و با اگر درصد پارگی شانه بالا باشد بیمار حتما به عمل نیاز دارد. در ضمن جراحی تاندون شانه با روش آرتروسکوپی صورت می‌گیرد.
پارگی تاندون شانه
پارگی کیسه شانه:
اطراف شانه یک غشا وجود دارد که سبب پایداری آن می‌شود. وقتی شانه را می‌چرخانید غشا مانع از دررفتگی شانه می‌شود. این غشا کپسول شانه نام دارد و در حالت‌های مثل ضربه، حرکات شدید، کشش دچار پارگی و صدمه می‌شود. این صدمه هرگز خود به خود درمان نخواهد شد و برای بهبود آن لازم است عمل جراحی کنید.
استخوان‌های اضافی درون شانه:
این صدمه به طور عادی وجود ندارد و علت آن نیز مشخص نیست. اگر استخوان اضافی سبب رسوب شود نیازمند ترمیم شانه به صورت عمل جراحی هستید.
استخوان اضافه در شانه
سندروم ایمپینجمنت:
این صدمه به دلیل تیز شدن استخوان شانه می‌باشد و اغلب به صورت مادرزادی و ژنتیکی است. 
سندروم گیرافتادگی:
این سندروم نتیجه گیر کردن تاندون‌ها درون شانه است و از نشانه‌های آن می‌توان به محدودیت حرکت دست اشاره کرد.
شکستگی‌های اطراف شانه:
شکستگی اطراف شانه به دو شکل زیر است.
  • استخوان‌های که جابه‌جا شده‌اند.
  • استخوان‌های که جابه‌جا نشده‌اند.
اگر شکستگی اطراف شانه باشد باید استخوان‌های شانه را بدون حرکت نگه داشت و تقریبا 6 هفته زمان می‌برد.
ضایعه اسلپ:
ضایعه اسلپ بر اثر صدمات ورزشی مانند برداشتن وزنه، دررفتگی و حرکات پرتابی ایجاد می‌شود. از علائم اسلپ باید صدای تلق، محدودیت حرکات و درد را بیان کرد. 
شانه منجمد:
شانه منجمد یک نوع بیماری شانه است که در سنین بالا متوجه فرد می‌شود. در جراحی این بیماری شانه را برش داده و چسبندگی را برطرف می‌کنند.

انواع جراحی شانه

جراحی شانه و انواع جراحی شانه شامل دو مورد زیر است.
آرتروسکوپی:
عمل آرتروسکوپی توسط جراح ارتوپدی صورت می‌گیرد و در این عمل دستگاه نازکی به شکل مداد با کمک سیستم روشنایی و لنز درون برش‌های ریز قرار می‌گیرد و پزشک می‌تواند مفصل را ببیند. تصاویر درون مفصل با مانتیتور به تلویزیون انتقال داده می‌شود و پزشک مشکل را تشخیص می‌دهد. 
انواع جراحی شانه
جراحی باز:
برای جراحی باز برش‌های ریزی به اندازه چند اینچ در قسمت شانه ایجاد می‌شود و این نوع جراحی درون شانه صورت می‌گیرد و ارتباطی با روش قبلی ندارد.
از عوارض جراحی شانه باید به موارد زیر اشاره کرد.
  • عفونت یکی از عوارض عمل جراحی شانه است که بیشتر در جراحی آرتروسکوپی دیده می‌شود.
  • اگر مراقبت‌های پس از عمل شانه به خوبی انجام نشود بیمار به خشکی شانه مبتلا می‌شود. خشکی شانه سبب محدودیت حرکت دست شده و بیمار باید بعد از عمل حتما فیزیوتراپی داشته باشد.
  • وقتی پروتکل‌های درمانی صورت نگیرد امکان پارگی کپسول و تاندول شانه هست. 
  • یادتان باشد که شانه منعطف‌ترین اندام بدن است و شما با کمک شانه می‌توانید بازویتان را بچرخانید. بر حسب بیماری شانه از یمان انواع جراحی شانه مناسب‌ترین روش درمان را پزشک به شما می‌گوید. همچنین گاها تأخیر در جراحی سبب سخت‌تر شدن درمان می‌شود. پس جراحی شانه به دو صورت ارتوپلاستی و آرتروسکوپی صورت می‌گیرد و هر کدام مزیت‌های خود را دارند. در نهایت ما در این مقاله جراحی شانه و انواع جراحی شانه را توضیح دادیم، امیدواریم که اطلاعات مفیدی را در اختیار شما قرار داده باشیم.
تمــاس با ما
آدرس مطــب : تهـران ، خیـابـان شـریعتی خـیابان شـهید دسـتگردی ، پـلاک ۳۴ ، سـاختمان پزشکان حکیـم
تلفــن : 02122221516
آدرس بــیمارستان : تـهران ، بالاتر از ونـک ، کـوچه لـیدا ، بیـمارستان محـب مهر
تمامی حقوق مادی و معنوی این وب سایت نزد دکتر حسن درتاج (فوق تخصص جراح شانه و ارتوپد) محفوظ می باشد .